Novice

V Ajdovščini zaživelo Boscarolovo podjetje za pridelavo mesa iz izvornih celic

V Ajdovščini od začetka leta deluje podjetje Tech4Meat, ki bo razvijalo in proizvajalo meso iz izvornih celic. Po mnenju pobudnika in ustanovitelja ter enega od družbenikov, podjetnika Iva Boscarola, bo proizvodnja mesa v laboratorijih, kjer bi pozneje lahko proizvajali tudi rastline, pripomogla k reševanju bodočih težav s pomanjkanjem hrane.

V Ajdovščini zaživelo Boscarolovo podjetje za pridelavo mesa iz izvornih celic

"Prepričan sem, da bo zaradi klimatskih sprememb, ki se dogajajo, vedno večji izziv pridelati krmo za živino. Kot napovedujejo, bomo imeli vedno pogostejša obdobja močnih padavin s poplavami, kar bo povzročilo uničevanje krme in potem dolga obdobja suše, kar bo seveda onemogočilo pridelavo krme," je odločitev za sodelovanje v tem startupu za STA predstavil Ivo Boscarol.

"Če to področje ne bi imelo perspektive in če ne bi predstavljalo izziva, ne bi šel v to," je dejal Boscarol, sicer eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov in ustanovitelj ter dolgoletni direktor podjetja Pipistrel, ki proizvaja ultralahka letala.

V podjetju trenutno dve zaposleni in več zunanjih sodelavcev

V podjetju Tech4Meat imajo trenutno dve zaposleni in več zunanjih sodelavcev, med njimi iz ajdovskega Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (CO BIK), ki je tudi eden izmed družbenikov. Izvajajo številne raziskave, v nekaj letih pa želijo na trg že poslati prve izdelke, je povedala direktorica Katja Križman, ki je pred tem delala na podobnih projektih v Singapurju. V naslednjih mesecih bodo krepili ekipo redno zaposlenih.

Meso bo imelo okus pravega mesa, saj bo narejeno iz živalskih celic

V laboratorijih je iz ene same živalske celice na human način mogoče narediti meso, ki je dejansko pravo meso, a zanj ni treba rediti in ubijati živali. S tem se po besedah raziskovalca Marka Ušaja, ki s podjetjem sodeluje kot zunanji sodelavec, prispeva tudi k varovanju okolja, saj za prehrano človeštva ne bo več treba rediti toliko živali.

Na ta način bo potrebne manj živalske krme in gnojil, manj bo izpustov metana in živalskih ostankov, ki prav tako onesnažujejo okolje, je povedal Ušaj. Zagotovil je, da bo imelo tako izdelano meso okus pravega mesa, saj bo narejeno iz živalskih celic.

V laboratorijih se lahko po njegovih besedah poleg mesa pridela tudi drugo hrano. "Pridelati je mogoče vse, kar se lahko pridela z rastjo celic. Odvisno je od tega, kakšna je osnovna celica in kako jo gojimo. V tem trenutku je seveda še kar nekaj izzivov - kakšne celice je mogoče gojiti, na kakšen način oziroma katere je smiselno gojiti, katere bo tudi ekonomsko upravičeno gojiti," je navedel.

Več preberite tukaj.