Novice

Slovenija lani zabeležila 1,6-odstotno gospodarsko rast

Slovenija je lani po prvi oceni statistikov zabeležila 1,6-odstotno rast BDP. K rasti so pozitivno prispevale bruto investicije v osnovna sredstva in končna potrošnja gospodinjstev, negativno pa zmanjšanje zalog. Izvoz se je zmanjšal za 2,0 odstotka, uvoz pa za 5,1 odstotka. Zunanjetrgovinski presežek je k rasti BDP prispeval 2,8 odstotne točke.

Slovenija lani zabeležila 1,6-odstotno gospodarsko rast

V zadnjem četrtletju se je bruto domači proizvod (BDP) na letni ravni povečal za 2,2 odstotka, potem ko je bila medletna rast v prvih treh četrtletjih skupaj 1,3-odstotna.

Domača potrošnja se je po podatkih statističnega urada v lanskem letu znižala za 1,2 odstotka, v zadnjem četrtletju je sicer zrasla za 0,7 odstotka.

Končna potrošnja je lani zrasla za 1,6 odstotka, bruto investicije pa so se zmanjšale za 9,8 odstotka. K njihovemu upadu je znatno prispevalo zmanjšanje zalog, medtem ko so se bruto investicije v osnovna sredstva dvignile za 9,5 odstotka - največji vpliv so imele investicije v gradbene objekte. Potrošnja gospodinjstev se je povečala za 1,3 odstotka.

Več preberite tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024