Novice

Singapur je za poslovanje najbolj prijazna država na svetu

Bogata mestna država Singapur se je spet znašla na vrhu lestvice najboljših krajev na svetu za opravljanje poslovnih dejavnosti.

Singapur je za poslovanje najbolj prijazna država na svetu

Raziskava družbe Economist Intelligence Unit (EIU je Singapur uvrstila na prvo mesto med 82 državami sveta, predvsem zaradi njenega “učinkovitega in odprtega gospodarstva”.

Singapur sicer na vrhu lestvice vztraja že sedmo leto zapored. Druge države ki so se znašle na prvih petih mestih lestvice pa so Švica, Avstralija, Hong Kong in Švedska. Lestvica temelji na privlačnosti poslovnega okolja države, tu pa so upoštevani dejavniki kot so politična klima, odprtost za tuje investicije, davki, trg delovne sile in infrastruktura.

Prejšnji mesec se je sicer Singapur znašel tudi na vrhu poročila Svetovne banke, ki je v 189 državah sveta preverjala enostavnost gospodarskega poslovanja. Evropske težave Večinoma se je indeks evropskim državam letos znižal, tako so države, kot so Avstrija, Velika Britanija in Francije vse dosegle uvrstitev nižjo od 20 mesta.

“Vpliv dolžniške krize na politično in ekonomsko stabilnost ter razpoložljivost financiranja, je pomenila da je večina držav EU ostala precej oddaljena od vrha lestvice,” so pri EIU zapisali v poročilu. Vseeno so se nekatere severno evropske države, kot sta Danska in Finska, uspeli prebiti med prvo deseterico, saj sta uspeli “še naprej zagotoviti stabilno okolje za poslovanje“.