Novice

Sodišče začelo stečaj Gratela

Okrožno sodišče v Ljubljani je v torek začelo stečaj družbe Gratel, ki je 1,68-odstotna lastnica T-2. Predlog zanj je podal Slovenski državni holding (SDH), ki je aprila vložil tudi predlog za stečaj T-2. SDH je v predlogu stečaja navedel, da ima do Gratela večmilijonske zapadle in neplačane terjatve, čemur pa Gratel oporeka – tako glede višine kot utemeljenosti terjatve.  

Sodišče začelo stečaj Gratela

Terjatve do Gratela in T-2 je imela že Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v sklopu sanacije bank na podlagi treh kreditnih pogodb prevzela od NLB. Slovenski državni holding (SDH) je terjatve prevzel na podlagi pripojitve DUTB. 

SDH je v predlogu za stečaj navedel večmilijonske zapadle in neplačane terjatve do Gratela, ki so konec februarja znašale 15,6 milijona evrov, če upoštevamo zavarovanja iz sklepa o izvršbi v postopku pred kranjskim okrožnim sodiščem, oziroma 10,8 milijona evrov, če bi bila vrednost zavarovanj nič evrov.

Gratel je oporekal tako višini kot utemeljenosti terjatve in kot protiargument navedel tudi pravni interes SDH pri vodenju stečaja. Vendar sodišče argumentom ni sledilo.  

Na naroku je bilo tudi govora o sposobnosti poplačila terjatve na podlagi podatkov o poslovanju Gratela. V SDH so poudarjali, da predloženi podatki o poslovanju Gratela za leti 2022 in 2023, ki naj bi dokazali zadosten denarni tok, niso revidirani ter ne predstavljajo dokaza solventnosti oziroma trajnejše likvidnosti. Sodišče je tem argumentom upnika pritrdilo.

Za upravitelja v stečajnem postopku je bil imenovan Rok Felicijan Pristovšek.

Že aprila predlagali tudi stečaj T-2

To je že drugo podjetje v lasti podjetnika Jurija Krča, za katero so vložili predlog za stečaj. Spomnimo, SDH je že aprila vložil predlog za stečaj telekomunikacijskega operaterja T-2, ki je najpomembnejše Krčevo podjetje, obvladuje pa ga predvsem prek podjetja Garnol.

Prvi narok za začetek stečajnega postopka bi moral na ljubljanskem okrožnem sodišču potekati 22. maja, a je bil zaradi bolezni sodnice odpovedan. Kot pojasnjujejo v T-2, so jim s sodišča sporočili, da je novi narok razpisan za 20. junij.

Več si lahko preberete tukaj.